Vijf paradoxen voor een ondernemende geest

BLOG PARADOX.jpg

Denk minder na en wordt slimmer!

Zet je onbewuste aan het werk

Stel, je geeft over een week een presentatie aan een klant. En je hebt er een uur voorbereiding aan. Dan begin je de avond voordien, toch? Slecht idee. Stel dat je dan pas start, dan komen de dagen na de presentatie nog heel wat ideeën binnenwaaien. Goeie invallen die je niet mee hebt genomen. Stel dat je morgen al eens nadenkt over wat er in die presentatie moet komen. Dan verzamelt je onbewuste vanaf dat moment reeds interessante informatie. Die je bij de uiteindelijke voorbereiding kan gebruiken. Terwijl jij andere dingen doet. En er vooral niet over nadenkt. In ons hoofd zit een krachtig antwoordapparaat. Maar je moet wel een boodschap inspreken. Anders gebeurt er niets.

Als je niet weet dat het onmogelijk is, kan het je lukken

Doe dingen die je nooit eerder deed

‘Als ik het op voorhand had geweten, had ik het niet gedaan’. Zeggen mensen als ze een zeer moeilijke prestatie hebben neergezet: een steile berg beklommen, een marathon uitgelopen of het wereldrecord tapbiljarten gebroken. Niet dat ze niet fier zijn op hun prestatie, dat zijn ze juist wel. Ze wisten op voorhand niet waar ze aan begonnen en net daardoor durfden ze het. Te veel weten, weerhoudt ons om dingen aan te pakken die extreem moeilijk zijn. Soms zien we te veel beren op de weg of kijken we op tegen de enorme inspanning. Maar als we dat niet weten, dan beginnen we er makkelijker aan. Het spreekwoord: ‘bezin eer je begint’ kan je ook omkeren.

Als je gevonden hebt, heb je niet goed gezocht

Het geluk is aan hen die er op voorbereid zijn
— Louis Pasteur

Serendipiteit. Bij toeval stuit je op iets onverwachts en waardevols terwijl je op zoek bent naar iets totaal anders. Het vergt op dat moment een zekere alertheid om aan de slag te gaan met wat je hebt gevonden. Een alertheid die de Britse leraar muziek miste toen in zijn klas twee van de vier Beatles zaten. En die Georges de Mistral wel had toen zijn hond na een wandeling vol met vastklevende klitten kwam te zitten. Enkele ogenblikken later werd Velcro onder de microscoop geboren. Serendipiteit is de kunst je oogkleppen af te zetten zodra je op een verrassing stuit. Het vermogen van een alerte geest om uit toevalligheden conclusies te trekken of een associatie te maken met iets wat in je brein aan het broeden was.

Als je angst hebt, durf je meer

Als we iets uitdagend willen proberen, kunnen we daar angst voor hebben. Maar dat hoeft niet altijd slecht te zijn. Als we moeilijke dingen willen realiseren, dan maakt schrik daar deel van uit. Om iets te durven, moet je vaak de angst in de ogen kijken. Zou je nog wel iets proberen als je niet af en toe bang was? Wellicht niet. En achteraf valt het meestal nogal mee. Meer nog, hoe meer je durft, hoe meer goesting je krijgt om terug risico te nemen. Angst wordt zo een bondgenoot in een rijk proces van nieuwe ontdekkingen. Trial en error is misschien wel een van de belangrijkste manieren van leren. En angst maakt daar deel van uit.

Door te kiezen win je

Beslissen waarmee je stopt, is je belangrijkste actie
— Steve Jobs

Kiezen is verliezen, hoor je vaak. Ik ben het daar mee oneens. ‘Niet kiezen’ doet je net verliezen. Als je alle opties open houdt, kan je verlamd raken. Waardoor je uiteindelijk niets realiseert. Of je verdeelt je energie over teveel projecten. En dan gaan ze elk op zich weinig vooruit. Je kan zoveel voedsel in je mond steken dat je niet meer kan kauwen. Natuurlijk is niet kiezen verleidelijk. In leven en werk wachten ons zoveel mooie uitdagingen en kansen. De valkuil is om er te veel te willen realiseren. En dan blijft het bij ideeën. Zorgvuldig selecteren wat je gaat doen en wat niet, is een waardevolle oefening. Ook voor organisaties. Steve Jobs beschreef het als een van de moeilijkste en belangrijkste beslissingen van een onderneming: waarmee ga je stoppen?