Schakel vervelende tijdrovers uit via de provocatie- en terugdenkmethode

Tijdrovers, elke organisatie heeft er mee te kampen. Aan vergaderingen, mails, sociale media en multitasking verliezen velen onder ons ontzettend veel tijd. Maar ook multitasking, elkaar regelmatig onderbreken en ons werk slecht plannen zijn dodelijk voor onze efficiëntie. En sommige mensen hebben ook nog eens te maken met een manager die zelf slecht plant of zaken vraagt die misschien niet echt nodig zijn. Naast het efficiëntieverlies hebben deze tijdrovers een belangrijke negatieve impact op ons welbevinden. Tijd om er komaf mee te maken.

Creëer beweging door te provoceren

De klassieke recepten zoals een cursus time management of een kaartje met mailregels of vergaderafspraken werken vaak niet. Of toch niet lang . We hebben de neiging om na een tijdje terug te vallen in ons oude gedrag. Een meer drastische aanpak dringt zich op. De provocatie- en terugdenktechniek kan zorgen dat je wel een uitweg vindt voor een nefaste gewoonte.  Creativiteitsexpert Edward de Bono ontwikkelde met de provocatie een laterale denktechniek die zorgt dat je bestaande logische denkpaden verlaat en extreme ideeën bedenkt. Het probleem met dergelijke provocatieve ideeën is dat we ze vaak niet realiseren. Omdat er geen draagvlak voor is, omdat de technologie nog niet rijp is of omdat het idee te gewaagd is. Door vanuit de provocatie terug te denken kunnen we wel tot haalbare ideeën komen.

Slechte werkplanning

Stel dat we geen goed systeem hebben om ons werk te plannen, dan kunnen we hierop provoceren door het planningswerk uit te besteden aan onze computer. Dat is echter te extreem, dus we denken terug tot ideeën komen die wel haalbaar zijn. Zoals tijdsblokken in je agenda zetten, minder taken per dag plannen, je werk opdelen in behapbare stukken of je taken prioriteren.   

Te veel multimedia

Sociale en andere media kunnen verslavend zijn. Deze dopaminemomentjes kunnen echter een groot deel van je werktijd opslorpen. Stel dat we de multimedia buiten gooien? Dat gaat misschien net te ver. Door dat extreme idee terug te denken, komen we op ideeën als je af en toe afsluiten van internet, het inplannen van multimediamomenten of eens een digitale detox doen.  

Hoe provoceren en hoe terugdenken?

Provoceren kun je door aan onmogelijke of onwaarschijnlijke zaken te denken, door flink te overdrijven of eens het omgekeerde te doen. De ‘Wat als’ filmpjes van Tim Van Aelst maken daar veel gebruik van. Je mag ook dingen verbieden, afschaffen of verplichten. Terugdenken doe je door de tijd te beperken (v.b. vergaderingen van 30 minuten i.p.v. een uur), het idee gedeeltelijk door te voeren (enkel voor repetitieve vergaderingen) of enkel in speciale condities (als je thuis werkt).

Je kunt het niet alleen

Heel wat oplossingen kun je zelf toepassen, ze hebben meer effect en zijn duurzamer als je het samen met collega’s doet. Daarom is het aan te raden om de provocatie- en terugdenkmethode samen met collega’s toe te passen. Heb je daar hulp bij nodig? Dat kan via een workshop ‘doorbreek je patronen en werk efficiënter’ waar ook nog andere technieken aan bod komen. Contacteer Dirk hiervoor op 0474/949448 of mail dirk via dirk@dirkdeboe.be