Katoen Natie - Brainstorm Continuous Improvement

katoennatie.jpeg

Katoen Natie is één grote logistieke organisatie en probeert elke dag beter te worden. Daarvoor hebben ze een Continuous Improvement Programma (C.I.P.) ontwikkeld waarbij ze de mensen op de werkvloer betrekken om zelf met verbeteringen te komen. Om dit te versnellen wilde Katoen Natie een brainstormsessie houden. 

Goede voorbereiding is het halve werk

Omdat het heel vaak gebeurt dat organisaties over de verkeerde uitdaging brainstormen of dat de bedachte ideeën nadien blijven liggen, besteed ik veel aandacht aan de voorbereidende bijeenkomst. Hierin hebben we samen de uitdaging geherformuleerd. Daarnaast hebben we nagedacht hoe de ideeën op te volgen. Ook is een sterke briefing voorbereid en relevante inspiratie verzameld: klachten, info uit klantenbezoeken, trends, ….

Als facilitator van van de brainstormsessie zorgde ik voor een sfeer waarin ideeën de vrije loop krijgen en in eerste instantie niet worden bekritiseerd. Teamleiders en coördinatoren dachten in teams na over ideeën om nog beter te worden op vlak van Continuous Improvement. 

Via een aantal eenvoudige creativiteitstechnieken, zoals het gebruik van willekeurige woorden, tijdschriften en provocaties  bedachten de medewerkers eerst heel veel ideeën. De verzamelde ideeën zijn vervolgens gegroepeerd en de meest beloftevolle zijn geselecteerd. Deze zijn in teams verder uitgewerkt en op het einde van de brainstormdag aan elkaar gepresenteerd en verder verrijkt. 

Wat is het resultaat?

Deze aanpak zorgt ervoor dat enkele ideeën intussen in praktijk zijn gebracht. Zo is in enkele magazijnen een hoek ingericht (C.I.P. corner) waar de resultaten van het Continuous Improvement Proces gevisualiseerd worden. Enerzijds om medewerkers te informeren, anderzijds om ze aan te moedigen zelf met extra ideeën te komen. Daarnaast zijn nog 2 andere projecten (ownerCIP en sustainable CIP) in de praktijk omgezet. 

Zo heeft Katoen Natie de samenwerking ervaren

Omdat Continuous Improvement nog meer kon leven op de werkvloer, besloot ik met het team een brainstorm te houden. Op aanraden van een collega die al positief had samengewerkt met Dirk De Boe, nam ik contact op. Tijdens de voorbereiding liet Dirk mij de uitdaging herformuleren. Daardoor werd deze scherper en nog meer to-the-point. Tijdens de brainstorm zorgde hij voor veel dynamiek en enthousiasme. Via een aantal creativiteitstechnieken kwamen we tot een massa ideeën. Dirk zorgde ervoor dat die in de namiddag concreet werden uitgewerkt tot haalbare ideeën die een meerwaarde betekenen voor ons bedrijf.
— Edwin Van De Putte, Continuous Improvement Manager Consumer Goods Katoen Natie

Ook concreet aan de slag met creatieve ideeën?

Laten we afspreken!
Stuur me een e-mail dirk@dirkdeboe.be of bel +32 474 94 94 48